Statuten Kerkgenootschap

Statuten van de Euregio Christengemeente

Artikelen:

  1. Naam en zetel
  2. Grondslag
  3. Doel en middelen
  4. Samenstelling en lidmaatschap van de gemeente
  5. De ledenvergadering
  6. Het leiderschapsteam van de gemeente
  7. De gemeenteleiders
  8. De bestuuursondersteuners
  9. De adviesraad
  10. De financiën van de gemeente
  11. Statutenwijziging
  12. Ontbinding en vereffening
  13. Slotbepalingen

Artikel 1 Naam en zetel

  1. De gemeente draagt de naam "Euregio Christengemeente", in de statuten hierna aangeduid met 'de gemeente'.
  2. De gemeente is een rechtspersoon naar Nederlands recht als bedoeld in artikel 2 lid 1 van Boek II van het Burgerlijk Wetboek.
  3. De gemeente is statutair gevestigd te Aalten.
  4. De gemeente is een zelfstandige en vrijgevestigde gemeente en maakt geen deel uit van een groter kerkgenootschap.
  5. De gemeente heeft geen winstoogmerk.

Artikel 2 Grondslag

  1. De gemeente erkent de Bijbel als het door de Heilige Geest geïnspireerde woord van God. Zij aanvaardt het Oude en Nieuwe Testament als grondslag voor geloof en leven en voor het functioneren van de gemeente.
  2. De gemeente belijdt Jezus Christus als de Zoon van God en als de Heer en Redder van de in zonde gevallen wereld.
  3. Op basis van onze relatie met Jezus Christus en onder leiding van de Heilige Geest, willen we ons dienend inzetten om verzoening en eenheid in het lichaam van Christus en daarbuiten te veroorzaken en te bevorderen.
  4. De grondslag wordt verder uitgewerkt in een driejarenplan.

Artikel 3 Doel en middelen

  1. De gemeente heeft als doel het dienen van God. Deze dienst omvat de eredienst, de onderlinge dienst van de leden en dienst aan de wereld.
  2. De gemeente tracht haar doel te bereiken door:

a. het houden van samenkomsten voor onder andere aanbidding, voorbede, prediking, Bijbelstudie, de viering van het avondmaal en de bediening van de doop op geloof door onderdompeling

b. het betonen van onderlinge aandacht en zorg en

c. betrokkenheid bij zending, evangelisatie en hulpverlening.

Artikel 4 Samenstelling en lidmaatschap van de gemeente

  1. Lid van de gemeente zijn zij die zich op grond van hun geloof als lid hebben aangemeld bij het leiderschapsteam van de gemeente en grondslag en doel en richting van de gemeente onderschrijven. Nieuwe leden worden na aanmelding voorgesteld aan de gemeente.
  2. Het lidmaatschap is toegankelijk vanaf 12 jaar. Daarvoor vallen kinderen onder de verantwoordelijkheid van de ouders.
  3. Het lidmaatschap van de gemeente eindigt door:

a.     schriftelijke opzegging door het lid

b.  uitsluiting vanwege de gemeente overeenkomstig Mattheüs 18:15-18 door de gemeenteleiders

4. Het register van de leden wordt bijgehouden door de secretaris van het leiderschapsteam (leiderschapsteam: zie artikel 6 lid 1). Naast volledige naam, adres, woonplaats en telefoonnummer, bevat het register de geboortedatum en een aantekening of men gedoopt is, met eventueel de datum.

5. De zorg van de gemeente strekt zich naast de leden tevens uit naar alle anderen die regelmatig de samenkomsten van de gemeente bezoeken of in gezins- of familieverband verbonden zijn met leden van de gemeente.

Artikel 5 De ledenvergadering

Taken en bevoegdheden

1.      De leden van de gemeente komen tweemaal per jaar of vaker indien het leiderschapsteam of tenminste een derde van het aantal gemeenteleden dit noodzakelijk acht, in vergadering bijeen ter bespreking en vaststelling van het beleid van de gemeente.

2.      In de voorjaarsvergadering wordt de afgelopen periode geëvalueerd en de jaarrekening van het afgelopen kalenderjaar vastgesteld. Hierdoor worden het leiderschapsteam en penningmeester gedechargeerd.

3.      In de najaarsvergadering worden de beleidsvoornemens voor de komende periode en de begroting voor het komende kalenderjaar vastgesteld.

4.      Tot de specifieke bevoegdheden van de ledenvergadering behoort naast bovenstaande het besluiten over:

- de bekrachtiging van de aanstelling van leiderschapsteamleden

- de bekrachtiging van de aanstelling van de penningmeester

- de aanstelling van betaalde medewerkers

- de aanstelling van de adviesraad

- besluit om advies te vragen aan de adviesraad

- koop, verkoop of bezwaring van onroerende goederen

- huur van ruimten voor samenkomsten

- het aangaan van leningen

- het aangaan van aanzienlijke verplichtingen buiten de begroting

- statutenwijziging en

- ontbinding en vereffening.

Werkwijze

5.      Een ledenvergadering wordt aangekondigd in de drie zondagse samenkomsten voorafgaand aan de vergadering en/of via de weekmail.

6.      Gemeenteleden kunnen schriftelijk met toelichting  agendapunten indienen bij het leiderschapsteam. Het leiderschapsteam stelt de agenda op met daarop in ieder geval alle door de leden ingediende punten en stelt die een week voor de vergadering beschikbaar aan alle leden. Ter vergadering aan de orde gestelde punten worden in principe behandeld in de eerstvolgende ledenvergadering.

7.      De besluitvorming in de ledenvergadering geschiedt als volgt:

a. Er wordt zo veel mogelijk gestreefd naar eenstemmigheid in de besluitvorming.

b. Indien stemming noodzakelijk is, wordt besloten bij absolute meerderheid van stemmen, tenzij anders in de statuten is bepaald.

c. Als regel wordt over personen schriftelijk en over zaken bij handopsteking gestemd.

d.      Ieder lid van de gemeente heeft één stem. Voor jongeren van 12 tot en met 15 jaar geldt dat hun stem als adviserende stem wordt meegeteld.

e.      Ieder lid kan een ander lid schriftelijk machtigen om namens hem of haar een stem uit te brengen over onderwerpen, die op de agenda vermeld zijn. Eén lid kan door niet meer dan vijf andere leden gemachtigd worden tot het uitbrengen van een stem.

8.      De ledenvergadering wordt geleid door de voorzitter van het leiderschapsteam of door zijn plaatsvervanger. De secretaris van het leiderschapsteam draagt er zorg voor dat er van de vergadering notulen worden gemaakt.

Artikel 6 Het leiderschapsteam

  1. Het leiderschapsteam bestaat uit tenminste twee onbezoldigde gemeenteleiders. Gestreefd wordt naar minimaal drie. Zij worden aangevuld met minimaal één lid van de gemeente (bestuursondersteuner).
  2. Kerntaak van de gemeenteleiders is de geestelijke en organisatorische eindverantwoordelijkheid. Zij verdelen en delegeren taken en functies onder de bestuursondersteuners, teamleiders en leden zodat de gaven en talenten van de leden tot ontplooiing komen en maximaal ingezet kunnen worden ten gunste van het koninkrijk van God.
  3. Als door omstandigheden het aantal gemeenteleiders minder dan twee bedraagt, of wanneer het aantal leden van het leiderschapsteam minder dan drie bedraagt is het leiderschapsteam demissionair.
  4. De geestelijke eindverantwoordelijkheid van de gemeente (onderwijs, gebed en pastoraat) berust bij de gemeenteleiders. Het zakelijke bestuur is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van het leiderschapsteam. Het leiderschapsteam is belast met voorbereiding en uitvoering van besluiten van de ledenvergadering en met het beheer van goederen en middelen van de gemeente.
  5. Het leiderschapsteam is, mits met goedkeuring van de gemeentevergadering, bevoegd tot het sluiten van overeenkomsten tot het kopen, vervreemden of bezwaren va registergoederen, het sluiten van overeenkomsten waarbij de gemeente zich als borg of hoofdelijk medeschuldenaar verbindt, zich voor een derde sterk maakt of zich een zekerheidsstelling voor een schuld van een derde verbindt.
  6. De gemeente wordt in en buiten rechte vertegenwoordigd door voorzitter en secretaris gezamenlijk.
  7. Het leiderschapsteam kiest tweejaarlijks uit zijn midden een voorzitter en een secretaris met voor beiden een vervanger. De secretaris en voorzitter hoeven niet noodzakelijkerwijs een gemeenteleider te zijn.
  8. Er wordt een zodanig rooster van aftreden opgesteld dat de continuïteit en stabiliteit in het bestuur van de gemeente gewaarborgd is.
  9. Het leiderschapsteam vergadert minimaal 10x per jaar.
  10. Het leiderschapsteam streeft ernaar zoveel mogelijk op basis van consensus tot besluitvorming te komen. Indien consensus niet mogelijk blijkt, zijn de gemeenteleiders doorslaggevend. Wanneer de stemmen van de gemeenteleiders staken wordt het besluit voorgelegd aan de adviesraad welke een bindend advies geeft. Dit advies is bindend voor het leiderschapsteam alsmede de gemeente.
  11. De secretaris van het leiderschapsteam is belast met de bewaring van de archieven. De bewaartermijn is minimaal zeven jaar. In de archieven wordt in ieder geval opgenomen:

a.  De notulen dan wel de besluitenlijsten van de leden-, gemeenteleiders- en leiderschapsteamvergaderingen

b.  De ingekomen en verzonden schriftelijke correspondentie

c.  Beleidsdocumenten, waaronder in ieder geval de beleidsplannen, beleidsnotities, begrotingen, jaarverslagen en jaarrekeningen

d.  Officiële documenten, zoals polissen, contracten en andere overeenkomsten en

e.  Eén exemplaar van elke nummer van de weekmail en de familiepost

Artikel 7 De gemeenteleiders

  1. Als het leiderschapsteam demissionair is, zijn ook de gemeenteleiders demissionair.
  2. De gemeenteleiders beslissen over:

- toelating van nieuwe leden

- verzoeken tot bediening van de doop en ziekenzalving

- het opdragen van kinderen

- deelname aan het avondmaal

- toepassing van tuchtmaatregelen

- onderwijs

- gebed

- pastoraat

- overige zaken die onder het geestelijk bestuur vallen.

3.      Indien onderwerpen van vertrouwelijke aard besproken worden die onder de bevoegdheden van de gemeenteleiders vallen, is het mogelijk dat de gemeenteleiders separaat van de bestuursondersteuners vergaderen.

4.      De gemeenteleiders worden bevestigd door de gemeente.

5.      Een gemeenteleider wordt bevestigd voor een termijn van drie jaren en is terstond herkiesbaar.

6.      De gemeenteleiders worden gekozen uit de leden van de gemeente. Bij de hele procedure laat iedereen zich leiden door de aanwijzingen in Titus 1:5-9, 1 Timoteüs 3:1-7 en 1 Tessalonicenzen 5:12 en 13.

7.      Bij het zoeken van nieuwe gemeenteleiders wordt door de gemeenteleiders een kandidatenlijst opgesteld, die ter beschikking wordt gesteld van alle leden.

8.      De leden worden in de gelegenheid gesteld binnen een door de gemeenteleiders gestelde termijn, van tenminste 14 dagen, een schriftelijke voordracht bij de gemeenteleiders in te dienen.

9.      De gemeenteleiders onderzoeken samen met de voorgedragen gemeenteleider de geschiktheid,  beschikbaarheid en verbinding met de visie en de missie van de gemeente van de voorgedragen leden. Zij zoeken gezamenlijk leiding in dit proces van de Heilige Geest.

10.    De gemeenteleiders stellen de geschikt en beschikbaar bevonden kandidaat-gemeenteleiders aan de gemeente voor en geven de gemeente de gelegenheid binnen een gestelde termijn, van tenminste 14 dagen, op Bijbelse gronden bezwaren tegen kandidaatstelling in te brengen. De gemeenteleiders onderzoeken de eventuele ingebrachte bezwaren en besluiten of deze bezwaren gegrond zijn.

11.    Uit de uiteindelijke kandidaten worden door de gemeente één of meer gemeenteleiders voorgedragen. De gemeenteleden kunnen middels een stemming aangeven in welke gemeenteleider(s) zij het meest vertrouwen hebben. De gemeenteleiders worden aangesteld in volgorde van de meeste stemmen. Deze stemming kan geschieden tijden een ledenvergadering. De gemeenteleiders tellen de stemmen en maken de uitslag bekend.

12.    Een nieuwe gemeenteleider wordt tijdens de zondagse samenkomst volgend op de verkiezing als gemeenteleider bevestigd.

13.    Naast het verstrijken van de aanstellingsperiode van drie jaren eindigt het lidmaatschap van de gemeenteleiders door:

a. Tussentijdse vrijwillige terugtreding

b. Einde van het lidmaatschap van de gemeente

c.  Ontheffing vanwege de gemeentevergadering. Een zodanig besluit behoeft een meerderheid van tenminste tweederde van de uitgebrachte stemmen en kan alleen genomen worden als het betreffend gemeenteleiderslid in de ledenvergadering in de gelegenheid is gesteld zijn handelswijze toe te lichten of te verdedigen.

Artikel 8 De bestuurondersteuners

Verkiezing en zittingstermijn

  1. Op verzoek van de gemeenteleiders kunnen kandidaat-bestuursondersteuners voorgedragen worden. Deze voordracht gebeurt schriftelijk, met tenminste, de steun van tenminste één ander lid.
  2. Een bestuursondersteuner wordt gekozen, na gebleken geschiktheid, door de gemeenteleiders. De gemeenteleiders betrachten hierbij zo veel mogelijk transparantie naar de kandidaten en naar de gemeente.
  3. Een bestuursondersteuner wordt gekozen voor een termijn van 2 jaar en is terstond herkiesbaar.
  4. Bestuursondersteuners worden gekozen uit het ledenbestand van de gemeente. Bij de beoordeling laten de gemeenteleiders zich leiden door de aanwijzingen in 1 Timoteüs 3:8-12 en 1 Tessalonicenzen 5:12 en 13. De gemeenteleiders letten tevens op bestuurlijke kwaliteiten, diversiteit in het leiderschapsteam en de potentie van de kandidaat om samen met de gemeenteleiders en andere bestuursondersteuners een team te zijn.
  5. De gemeenteleiders stellen de geschikte en beschikbaar bevonden kandidaat- bestuursondersteuners aan de gemeente voor en geeft de gemeente de gelegenheid binnen een gestelde termijn, van tenminste 14 dagen, op Bijbelse gronden bezwaren tegen kandidaatstelling in te brengen. De gemeenteleiders onderzoeken de eventueel ingebrachte bezwaren. En besluiten of deze bezwaren al dan niet gegrond zijn.
  6. Een nieuwe bestuursondersteuner wordt tijdens de zondagse samenkomst als bestuursondersteuner bevestigd.
  7. Naast het verstrijken van de aanstellingsperiode van twee jaar eindigt het lidmaatschap van het leiderschapsteam door:

a. Tussentijdse vrijwillige terugtreding,

b. Einde van het lidmaatschap van de gemeente,

c. Ontheffing vanwege de gemeentevergadering. Een zodanig besluit behoeft een meerderheid van tenminste tweederde van de uitgebrachte stemmen (inclusief gemachtigde stemmen) en kan alleen genomen worden als betreffend gemeenteleider in de ledenvergadering in de gelegenheid is gesteld zijn handelswijze toe te lichten of te verdedigen.

Artikel 9 De adviesraad

  1. De adviesraad bestaat uit tenminste drie leden.
  2. De adviesraad bestaat uit ex-gemeenteleiders die geen zitting hebben in het leiderschapsteam en lid zijn van de gemeente.
  3. Indien het niet mogelijk is drie ex-gemeenteleiders aan te stellen, wordt de adviesraad aangevuld met externe sprekers die bij de gemeente betrokken zijn.
  4. De adviesraad wordt op voordracht van de gemeenteleiders door de ledenvergadering gekozen.
  5. De adviesraad kan om een bindend advies worden gevraagd als de stemmen staken bij de gemeenteleiders. Dit advies is bindend voor het leiderschapsteam en bindend voor de gemeente.
  6. De adviesraad wordt gevraagd om advies indien:

a. Het leiderschapsteam dit noodzakelijk acht

b. Tweederde van de aanwezige leden op een ledenvergadering daartoe besluit op verzoek van een individueel lid.

7.   De adviesaanvraag wordt door het leiderschapsteam op schrift gesteld.

8.   Indien de adviesraad om advies wordt gevraagd, geven zij hun advies uiterlijk vier weken         na het verstrekken van de adviesaanvraag. Het advies wordt schriftelijk opgesteld en door      het leiderschapsteam aan alle leden verstrekt.

Artikel 10 De financiën van de gemeente

Penningmeester

  1. Uit de leden van de gemeente wordt op voordracht van het leiderschapsteam, telkens voor een periode van drie kalenderjaren, een penningmeester gekozen. Na de periode van drie jaren is de penningmeester terstond herkiesbaar. De penningmeester kan gelijktijdig lid zijn van het leiderschapsteam, maar dit is geen vereiste.
  2. De penningmeester werkt onder verantwoordelijkheid van het leiderschapsteam en is belast met de uitvoering van het financiële beleid van de gemeente. De penningmeester draagt zorg voor:
    1. De inning en betaling van gelden voor zover deze:
      1. passen binnen het kader van de vastgestelde begroting
      2. gedekt zijn door schriftelijke bewijsstukken

iii.     niet een uitbetaling aan de penningmeester zelf betreffen

  1.  

b.    De inning en betaling van alle overige gelden, echter alleen na een schriftelijk akkoord van de voorzitter of secretaris van het leiderschapsteam

c.      de bewaring voor tenminste tien jaren van alle aan inkomsten en uitgaven ten grondslag liggende bewijsstukken, zoals rekeningafschriften, getekende tellijsten van de collectes, facturen en declaraties

d.     de boekhouding per kalenderjaar

e.      Regelmatige informatie aan het leiderschapsteam over de stand van zaken met betrekking tot inkomsten en uitgaven Daaronder wordt verstaan eenmaal per kwartaal balans, winst- en verliesrekening en liquiditeitsprognose.

 f.      het opmaken voor 1 april van elk jaar van het ontwerp van de jaarrekening van het afgelopen kalenderjaar met een overzicht van inkomsten en uitgaven en een balans van bezittingen en schulden,

 g.      het in overleg met het leiderschapsteam opmaken voor 1 oktober van elk jaar van het ontwerp van de begroting van het komende kalenderjaar.

Geldmiddelen

  1. De geldmiddelen van de gemeente bestaan uit:
    1. vaste vrijwillige bijdragen van de leden
    2. opbrengsten van collectes
    3. erfstellingen, legaten, schenkingen en andere toevallige baten
    4. andere wettige inkomsten
  2. Nalatenschappen kunnen uitsluitend onder het voorrecht van boedelbeschrijving worden aanvaard.

Controle

  1. Voordat een jaarrekening door het leiderschapsteam aan de ledenvergadering ter vaststelling wordt voorgelegd, wordt de boekhouding gecontroleerd door twee leden van de gemeente, die daartoe door de ledenvergadering zijn aangewezen.
  2. De controleurs brengen verslag van hun bevindingen uit aan de ledenvergadering.
  3. Na de controle wijst de ledenvergadering voor het komende jaar één nieuwe controleur aan, opdat een controleur twee jaren in functie is en dan vervangen wordt.

Artikel 11 Statutenwijziging

  1. De ledenvergadering kan tot wijziging van de statuten besluiten tijdens een vergadering, waarvoor de leden tenminste drie weken tevoren schriftelijk zijn bijeengeroepen. Bij de uitnodiging is het wijzigingsvoorstel gevoegd.
  2. Een besluit tot statutenwijziging behoeft een meerderheid van tweederde van de uitgebrachte stemmen, waarbij tenminste driekwart van het aantal gemeenteleden aanwezig moet zijn.
  3. Is in de vergadering niet driekwart van het aantal gemeenteleden aanwezig, dan wordt een tweede vergadering belegd. In die vergadering kan worden besloten met tweederde meerderheid van de uitgebrachte stemmen, ongeacht het aantal aanwezigen.
  4. Een statutenwijziging treedt in werking op de dag volgend op de dag waarop het besluit is genomen, tenzij in het besluit anders is bepaald.
  5. De artikelen 2, 3 en 12 en het onderhavige artikel komen echter nimmer voor wijziging in aanmerking.

Artikel 12 Ontbinding en vereffening

  1. De ledenvergadering kan besluiten tot ontbinding van de gemeente. Het bepaalde in de leden 1 tot en met 3 van artikel 11 is hierbij van toepassing.
  2. Bij het besluit tot ontheffing wordt door de ledenvergadering tevens besloten voor welk doel en op welke wijze het eventueel batig saldo zal worden aangewend. Het doel zal in ieder geval in overeenstemming moeten zijn met grondslag en doelstelling van de gemeente en beschikken over een ANBI-status.

Artikel 13 Slotbepalingen

  1. In gevallen waarin de statuten niet voorzien, neemt het leiderschapsteam een voorlopige beslissing, die aan de ledenvergadering ter goedkeuring zal worden voorgelegd.
  2. Het in lid 1 bepaalde geldt ook in die gevallen, waarin verschil van mening bestaat over de uitleg van de statuten.